Rodzaje pizzy



Pizza to przepyszne danie pochodzenia włoskiego składające się z typowo okrągłego, płaskiego dna z ciasta drożdżowego ozdobionego serem, pomidorami i zazwyczaj innymi składnikami, które następnie piecze się w wysokiej temperaturze, zwykle w piecu opalanym drewnem. Pizza jest czasami nazywana również pizzą Margherita. W niektórych regionach Włoch pizza jest serwowana jako specjalny posiłek podczas świąt. W takich przypadkach obok dania głównego podawana jest pizza na cienkim cieście. Pizza może być podawana z dodatkowymi składnikami lub bez.

Wiele osób zna pizzę i wielu lubi ją przynajmniej raz w tygodniu. Jednak nie każdy jest równie zadowolony ze smaku swojego kawałka, dlatego ważne jest, aby do pizzy używać odpowiednich rodzajów dodatków. Chociaż do pizzy można używać dowolnego rodzaju dodatków, o ile są one łagodne i zdrowe, takie jak warzywa, ryby, mięso, ser itp., najzdrowsze są te, które są przygotowywane ze świeżych warzyw i niskotłuszczowego sera. Tłusty ser jest używany w różnych przepisach na pizzę, aby dodać dodatkowy smak i teksturę, ale tłusty ser nie jest dobry dla twojego ciała i powinien być używany tylko z umiarem.

Tradycyjnie pizza robiona jest z mieszanki różnych rodzajów chleba, takich jak chleb francuski, przaśny czy pszenny. Dodatki to zazwyczaj sos pomidorowy, oliwa z oliwek, ser mozzarella i inne rodzaje sera. Zazwyczaj podstawa pizzy jest zrobiona z chleba pszennego. Zazwyczaj pieczenie pizzy zajmuje około 10 minut, chociaż może się różnić w zależności od przepisu i użytych składników.

Większość pizzerii ma do wyboru różne dodatki. Do najpopularniejszych należą szpinak, czosnek, cebula, papryka, pieczarki, szynka, kiełbasa, klopsiki, bawoły, bekon kanadyjski, zielona cebula, marynowana cebula, kurczak po słoneczku, a nawet krewetki z grilla. Istnieją również różne sposoby na uczynienie pizzy ciekawszą i smaczniejszą, na przykład pieczenie pizzy w tym samym czasie, gdy pieczony jest sos. Robienie ciasta na pizzę w tym samym czasie, co sos, sprawia, że ​​pizza jest bardziej podobna do ciastka, ponieważ w rzeczywistości pieczesz ciasto z sosem. Pieczenie pizzy przed pieczeniem sosu nadaje jej chrupiący wygląd.

Kiedy pójdziesz do pizzerii po pizzę, zapytają Cię, jakiego rodzaju pizzę chcesz. Na przykład możesz zostać zapytany „pizza rzymska” lub „pizza sycylijska”. W większości przypadków ciasto do pizzy będzie dostępne z wyborem skórki. Większość włoskich pizzerii używa prawdziwego ciasta na pizzę w stylu nowojorskim lub może używać ciasta drożdżowego domowej roboty. Prawdziwe ciasto na pizzę w stylu nowojorskim jest cieńsze i lepiej trzyma się razem, gdy jest rozwałkowane, a nie nadziewane do pizzy.

Wiele osób lubi pizzę z czerwonym sosem. Wiele pizzerii ma własną odmianę tego czerwonego sosu. Są pizze z czerwonym sosem pomidorowym, pizza z czerwoną cebulą, pizza pepperoni, a nawet pizza wegetariańska. Te rodzaje pizzy są zwykle pieczone w piecach opalanych drewnem. Pizzerie opalane drewnem są droższe niż większość innych pizzerii, ale smakują znacznie lepiej.

Pizza neapolitańska jest zrobiona z ciasta pszennego, które jest przekładane sosem pomidorowym, oliwą z oliwek, ziołami, czosnkiem, cebulą i serem. Zazwyczaj na patelnię do pizzy, przygotowaną przez pizzaiolo (człowieka, który przygotowuje ciasto na pizzę) rozprowadza się warstwę trzech do czterech filiżanek tego ciasta. Forma do pizzy jest następnie umieszczana w piekarniku. Pizza neapolitańska może być w połowie ze skórki, w połowie opalana drewnem, w połowie z folii aluminiowej lub w kombinacji obu.

Pizzaiolo zwykle zaczyna się od przygotowania ciasta. Gdy będzie gotowa, pizzaiolo włoży pizzę do piekarnika i pozwoli jej wyrosnąć, aż będzie dwukrotnie większa. Może to zająć od piętnastu minut do godziny, w zależności od wielkości pizzy. Po zakończeniu pizzaiolo wyjmie pizzę z piekarnika i pokroi ją w plasterki.